Direktlänk till inlägg 17 februari 2009

Ladda upp/ner

Av Zkrivaren - 17 februari 2009 21:04

"Är det så förbannat besvärligt att betala för sig?"


 Den frågan ställer sig Björn Ulvaeus i newsmill idag. Deta har fått många att reagera, även jag.


En cd kostar i handeln idag från ca 150 kronor och uppåt, men vad kostar den egentligen att tillverka? Inte speciellt många kronor.

Sedan går skivan från inspelninsdstudion via massa händer ut i handeln, och plötsligt är den svindyr. Därför att alla mellanhänder ska ha sin del av kakan. Detta får naturligtvis den enskilde köparen att reagera, och vissa - inte alla - tar sig fram på internet till t.e.x Pirate Bay och laddar ner sin musik. Billigt, snabbt och  enkelt.

Det är bara en hake med detta och det är att upphovsmannen, den som kom med idén, skrev musiken etc, inte får en spänn.

Det är som en datasnubbe skulle jobba häcken av sig 18 timmar dygnet för en smörgås i månaden.

Självklart måste vi betala för det vi får, men hur och till vilket pris?


En musiker jag pratade med idag, sa till mig att denne tror att cd-skivan snart är historia, att man kommer att ladda ner all musik från sajter på internet.


Att jaga den enskilde som kanske laddar ner 20 låtar imånaden, är egentligen ganska elakt om man ser till den enskilde, som kanske har taskigt med pengar. Men multiplicera det med miljoner, så blir det en avsevärd summa som försvinner.

Större är dock den som laddar ner 20 låtar i veckan eller mer.


Det ingen ens talar om idag är att det faktiskt kopieras cd-skivor friskt mellan ägare, där försvinner ju pengar också Säg att Kalle köper en skiva som hans 20 polare kopierar. CD-skivan kostar 150 spänn, vilket i exemplet blir 3.000 kr. Om ytterligare 10 gör så ökar summan osv. Och upphovsmannen/-kvinnan står utan ersättning.


Bättre tror jag, är att det finns ett antal utvalda sajter varifrån man kan ladda ner ett begränsat antal låtar per dator och dag mot en liten ersättning om 3-10 kr låten. Varje sajt har ett tillstånd.

Samtidigt bidrar sajten med en viss summa pengar, som kan dras in genom t.e.x reklam.

Och då skall även de sajter som saknar tillstånd att syssla med detta jagas och ställas till ansvar. Liksom de som kontinuerligt laddar upp/ner musik från dessa ställen.


Detsamma i stort gäller för dvd-filmer.


Det skulle vara intressant att höra vad du som läser detta anser, debatten behövs på saklig grund.


Till Björn Ulvaeus, vill jag svara att vissa är förbannat lata och snåla av olika anledningar, samtidigt finns det de som har en mycket dålig ekonomi, som är främmande för dig, som tar sin chans att få lyssna på sin musik gratis.


http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/17/ska-det-vara-sa-forbannat-besvarligt-att-belata-sig


//Zkrivaren

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Zkrivaren - 11 februari 2013 12:40

Hästkött i lasagne, en katastrof och stor nyhet, alla anklagar alla i spåren av hästkött som kanske funnits länge i lasagne, istället för nötkött som ska vara i densamma. Vad ingen talar om är den otroliga leveranskedja från slakt till frysen i ...

Av Zkrivaren - 5 februari 2013 23:24

I Lidköping kan många hålla sig för skratt, men vad skall de göra? Jo, slå en signal för att slå en drill, den senaste (vansinniga) tekniska utvecklingen i mobiltelefonens historia är ett faktum. Står du och väntar på buss eller tåg och blir n...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 20:52

Jordbruksverket tycker att vi äter för mycket kött i Sverige, det är inte bra för miljön, anser de. Därför föreslår Jordbruksverket att en skatt ska läggas på köttet, för att få oss medborgare att äta mindre kött. När tar dessa dumma dörslag slut...

Av Zkrivaren - 22 januari 2013 14:33

Åter är den hatade TV-licensen, numer TV-avgift, blivit aktuell. (Uppdaterat) Nu ska alla som har en dator, surfplatta eller mobil (smartphone) betala avgift. Att INTE inneha TV räcker alltså inte för att komma undan en onödig avgift om tusentals k...

Av Zkrivaren - 11 januari 2013 21:42

Hackare utnyttjar säkerhetsbrist – så skyddar du dig Säkerhetsexperter varnar för användning av datorprogrammet Java. En allvarlig säkerhetsbrist har upptäckts och datoranvändare uppmanas att stänga av funktionen. Så löd inledningen i arti...

Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards