Inlägg publicerade under kategorin

Av Zkrivaren - 17 december 2009 16:21

En man, 62 år gammal och sjuk, och fick för inte länge sedan förtidspension. Samtidigt sjönk levnadsstandarden för mannen.

- 2009 i Sverige ska ingen behöva ha det som han hade det. Det var ren misär. Min klient var så dålig att han hade svårt att ta sig till läkaren. Han vågade inte hämta ut sin medicin, eftersom den var så dyr, säger mannens gode man till tidningen Östran.


Mannen hade bl a epilepsi och ansågs av flera läkare för sjuk för att arbeta. Samma linje hade gode man. Men Försäkringskassan vidhöll att de hade sina regler, han ska arbeta!


Mannen tog sig också till arbetsförmedlingen, där personalen ansåg mannen för sjuk för att kunna arbeta.


Försäkringskassans reaktion på dödsfallet blev följande till Östran:

- Oj då. Har han dött. Vi har precis skickat ut ett brev eftersom det ska fattas ett nytt beslut den 7 januari.


Detta är kallsinnighet från FK:s sida. Och har minister Husmark någon enstaka sak kvar, där vi andra har nåt att tänka med, så ändras lagen tillbaka till vad den var, eller så avgår hon med omedelbar verkan och tar sina jämlikar med sig. Och se till att samtliga får leva under de förhållanden som många människor i Sverige gör idag, i december 2009!


Många människor lider idag av olika ej synliga sjukdmar, vilket innebär att de inte kan arbeta med vanligt arbete. Låt de ha sin inkomst tryggad! Låt de som fått förtidspension, få ha den kvar, men stoppa framtida förutsatt inte skäl för det föreligger. Och gör det nu!!!


[Östran]


//Zkrivaren


Av Zkrivaren - 12 oktober 2009 11:36

Man är inte helt chanslös mot Försäkringskassan, det visar siffror som Ekot nu avslöjar.


Av de som  som överklagar beslut om havandeskapsersättning och sjukpenning, vinner var tionde person mot Försäkringskassan. Siffran för överklagan på beslut om sjukersättning, det som förr var förtidspension, är siffran sex procent.


Det gäller att orka kämpa mot den stora jätten Försäkringskassan, det är som Davids kamp mot Goliat, men det går att vinna, ge inte upp! Anser du fel begåtts i taget beslut, överklaga och få rätt.


Och du är inte ensam, det finns tusentals människor i din situation, många av dem finns i organisationen Resurs, vars länk du finner till höger i avdelningen för just länkar. Anslut dig och kämpa tillsammans med andra likasinnande.



[Källa: Ekot]



//Zkrivaren


Tyvärr har det varit ett fel i länken, som nu rättats till, tack vare en uppmärksam läsarinna. Tack Z!

Av Zkrivaren - 2 oktober 2009 21:00

Försäkringskassan är en av Sveriges mest utskällda myndigheter.

Handläggningstiderna har drivit förtvivlade människor till socialen och kyrkans soppkök.

Sjukskrivna får se sina läkarintyg rivas av försäkringskassans läkare.

Missnöjet har nu gått så långt att anställda mordhotas och hängs ut på internet.


Detta är Sverige idag, året är 1809 2009, vi har en gröt till regering som kallar sig alliansen.

Alliansen mot de sjuka, mot de svaga, mot de som inte kan göra nåt eller försvara sig.

Verktyget till krigsmaskinen är Försäkringskassan.

Samhället rasar samman utan finanskris, socialen bryter mot lagen och regeringen blundar.

Och det förstår man när man vet hur fett bra politiker har det, i regering som opposition. inte mycket hörs från den sistnämnda vars svaga partiledarinna, tycks ha huvudet under sanden för en tid av ytterligare fem år.

Ärligt talat tror jag inte något parti i oppositionen kommer att förändra det till det bättre i större omfattning för de nu så utsatta sjuka. Erfarenheten visar att det som är lönsamt samhällsekonomiskt, behåller man så mycket det går av.


Dessvärre handlar det inte bara om pengar. Sjukskrivningar anses dessutom i många fall vara onödiga, till och med skadliga. Särskilt när de handlar om psykisk ohälsa eller smärta, och dessa står för 75 procent av alla sjukskrivningar.

- Ingen vetenskaplig studie har kunnat visa att man blir frisk av att stanna hemma. Att dra ner rullgardinen och isolera sig hjälper inte, säger Tommy Elfstrand, försäkringsläkare vid Försäkringskassan.


Och han har delvis rätt, det hjälper inte att sitta hemma bakom en neddragen rullgardin, men det är också allt som han har rätt i, om någon nu gör så.

Ingen vetenskaplig studie har heller visat på att personer med psykisk ohälsa, mår bättre av att pressas mot en avgrund av oro för framtiden, sin familj, boende och försörjning!

Tvärtom har många ovetenskapliga resultat visat motsatsen, något Elfstrand borde lära sig av, ta till sig, men det gör han inte för egentligen är det bara pengarna, kostnaderna, som räknas. Människorna är inget värda idag, speciellt de sjuka!


Jag kan inte se varför inte de skall få fortsätta vara sjukskrivna och få kraftfull hjälp från FK, på ett sätt som är positivt för den enskilde, som samtidigt minskar kostnaderna, och hatet mot FK lägger sig. Och man kommer tillbaka till ett arbete, istället för att lägga över allt på sociala som måste bryta mot lagen och inte betala ut bidrag som de ska enligt lag göra. Detta leder till ännu värre situation för den enskilde, och i slutändan för samhället och landet Sverige.


Gunnar Axén, M, ordförande i socialutskottet, ser bara fördelar med de nya reglerna - i och med att sjuka kommer tillbaka till arbetsmarknaden.

- Vi hjälper de långtidssjuka att bryta isoleringen. Vi satsar ju 17 miljarder på arbetsinriktad rehabilitering, det är faktiskt den största satsningen genom tiderna.

På försäkringskassan har man inga planer på att inleda en charmoffensiv. Fokus ligger i stället på att följa reglerna och att de som blir beviljade ersättningen ska få den i tid.


Till Gunnar Axén måste jag fråga hur han mår? Jag menar med allt korsdrag av vindar och kyliga sådana nu som far in i ena örat genom det innehållslösa huvudet och ut i andra örat.

Något mer illaluktande skitsnack har jag inte hört från nån annan på länge!

Dessa 17 miljarder som satsas på att förnedra era väljare, kan Axén stoppa upp mellan öronen så kanske han kan tänka som en 2-åring i alla fall.

Nu är jag inte politiker för jag anses överkvalificerad eftersom jag kan tänka och känna medlidande, det får inte en politiker göra idag.


Jag kan bara konstatera att Sverige är sjukt, sjukdomen är beslutsfattande politiker och FK, och vaccinet finns ännu inte.


Läs mer i Expressen


//Zkrivaren




Av Zkrivaren - 6 september 2009 14:12

I sin tilläggsbudget föreslår regeringen att Försäkringskassan skall få ytterligare 350 miljoner kronor för innevarande år. Det betyder att Försäkringskassan fått närmare en miljard extra i år.

Och för kommande åren tilldelas de en pott om 650 miljoner kronor extra årligen.


Undrar vad pengarna går till? Är det utbetalningar till behövande sjuka? Eller jakten på de sjuka? Kanske det är anställda höjdares löner som höjs?


http://svt.se/svttext/web/pages/113.html


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 1 juli 2009 08:13

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF,har inte många hört talas om...än. Men snart inom ett eller två år kan många hört talas om dem och känna sig jagade, främst de sjuka...igen.


Inspektionen för socialförsäkringen, ISF,  är den nya myndigheten som startar idag, för Sverige har inte tillräckligt med myndigheter och övervakning av sina medborgare idag.


Per Molander, är inte bara generaldirektör med hög lön utan han är matematiker också, och bland annat pappa till budgettaket i statsfinanserna. (Är det därför det ser ut som det gör?)
Nu ger han sig på att syna socialförsäkringen där de mest uppmärksammade och debatterade förmånerna finns, ersättningarna till sjuka.

- Vi ska inte vara en myndighet som jagar bidragsfuskare, vi ska kontrollera att myndigheternas system fungerar och att de som har rätt till ersättning får sina pengar, säger Per Molander.


Men faktum är att jägare på jakt efter vad han kallar fuskare, är vad det blir för den redan extremt hårt utsatta gruppen av sjuka människor, som redan lever med en mycket hård press på sig och ovisshet om de får pengar eller inte. De som idag behöver en sjukskrivning, kanske har rätt till densamma, vågar inte ta ut den i rädsla för att antingen inte ha ett jobb, eller att Försäkringskassan stoppar ersättningen med någon grumlig orsak som ingen fattar som grund.

Och just Försäkringskassan är idag för tuffa mot de sjuka, kommer att bli ännu tuffare. Detta kommer i sin tur att slå mot hela samhället på alla nivåer på olika sätt, där det negativa är i övervikt.


Molander tycker att nuvarande Pullag är ett hinder och vill ha en ändring av den för att det ska underlätta myndighetens jakt till arbete.

- Vi vill kunna följa individer för att se effekter av olika lagändringar, som sjukpenningreformens höga ambitioner om återgång till arbetslivet. Vad tjänar männi­skorna när de börjar arbeta igen? Vad hade hänt om rehabiliteringsprogrammet inte funnits? Är detta en samhällsekonomisk besparing? Sådana frågor vill vi besvara, men vi blir begränsade i vårt arbete i början och kan bara syssla med vissa typer av data.


Återgång till...vad?

Molander tycks missa väsentliga saker som att vi har en av de värsta arbetslösheterna någonsin i Sverige, hur ska man tillbaka då? Överallt har det varslats, och varsel kommer fortfarande in.

Om man, så det är i många fall, inte har utbildningen, eller kanske har blivit 50+ och inte är intressant, ska de jhamna på soptippen?


- En fråga som vårt arbete måste kretsa kring är bedömningarna av arbetsförmågan som Försäkringskassan gör. Hur är arbetsplatserna utformade? Vad gör arbetsgivarna för de äldre arbetstagarna? Frågar sig Molander.

Ska de sjuka, företrädesvis långtidssjuka med sjukdomar som inte syns, som fibromyalgi och psykiska sjukdomar, buntas ihop och under hot tvingas till något de inte klarar? Frågar jag öppet.


Nu har jag varit negativ från början mot en ny myndighet, den k a n vara positiv också, men jag liksom många andra ser inte med blida ögon på sådant längre. Personligen reagerar jag på jakten på alla sjuka, som liknar jakten på alla rökare, eller snart jakten på överviktiga, nu när vårdcentralerna ska väga alla!

Sverige har blivit ett övervakningsland, det är ipred, FRA, FK och andra som oftast ställer till mer än gör nytta för den enskilde.

Jag försvarar inte de som fuskar, de som får bidrag de inte har rätt till som hos FK, men det är en oförlåtlig jakt på de sjuka som uppstått och de sjuka slår tillbaka.

Jag känner folk som idag riskerar livet hellre än att genomgå en operation just på grund av detta att man jagas, allt för att berövas sin sjukersättning, återföras till arbetsplatsen och minska utbetalningarna, något politikerna oavsett färg gillar. De har ju redan för höga löner själva, något man inte talar om.

De som ska opereras har inte råd att göra annat än att kanske dö. Är det så Sverige ska fungera? Eller ska vi anpassa oss till ett system som tar hand om den enskilde medborgaren, den sjuka och ge den ersättning den behöver utan att denne ska ha 200 procents bevisbörda på sig mot jätten Försäkringskassan, och det system politikerna satt upp för FK att rätta sig efter?

Kanske är det dags att de sjuka utarbetar en strategi och ett förslag att ge politikerna innan valet 2010, som är rättvist för den sjuka.

 (Källa: DN)


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 29 juni 2009 09:13

Man skall vara frisk för att vara sjuk, och när man väl är sjuk, behöver man ett gäng toppadvokater runt sig.

Inte blir det bättre av att läkarna, många av dem, slarvar när de långtidssjukskriver, och de har gott sällskap av personalen på Försäkringskassan.


När en läkare sjukskriver en patient längre än vad som rekommenderas ska detta motiveras, enligt de nya riktlinjerna för sjukskrivningar som Socialstyrelsen införde under stor uppmärksamhet hösten 2007.

Men i 56 procent av alla fall görs ingen motivering. Det visar en rapport som Försäkringskassan gjort på uppdrag av regeringen och som presenteras i dag, måndag.
1500 ärenden med både fysiska och psykiska diagnoser under februari 2009 har granskats.
I rapporten beskrivs resultatet som ”positivt” eftersom det trots allt är en förbättring.

- Vi tycker ändå att man är på god väg, säger Ingeborg Watz Fors­lund, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.

Menar männsiakn att det är på rätt väg att skrota riktlinjerna efter som mer än hälften inte följer dem? Nej, tyvärr är det en jämförelse med en annan tidsperiod.


De nya riktlinjerna för sjukskrivningar, som kallas beslutsstödet, började användas av Försäkringskassan i mars 2008. Men det har visat sig mycket svårt att driva igenom de nya rutinerna. Läkarnas motiveringar är en viktig del i bedömningen om en person ska beviljas sjukpenning. När den saknas ska handläggarna på Försäkringskassan begära komplettering. Det gjordes bara i ett fall av tjugo, visar rapporten. I de flesta fall har man därmed fattat beslut utan fullständigt underlag.


Orsakerna är bl aomorganisering och hård belastning på personalen, tror man själva på Försäkringskassan, och visst ligger det något i detta.

Det vet alla som drabbats av försenade utbetalningar från nämnda håll, utan att få någon kompensation utan påtalande om det. Är det tvärtom, blir det omedelbart ränta.


Fem av sex har svårt att följa nya riktlinjer

Socialstyrelsen och Försäkringskassan fick i slutet av 2005 i upp-drag av regeringen att utforma nya rutiner för sjukskrivningar.
Hösten 2007 publicerade Socialstyrelsen en vägledning för sjukskrivning, ”Försäkringsmedicinskt beslutsstöd”. Den består av både övergripande principer och av specifika rekommendationer för hur långa sjukskrivningar ska vara för olika diagnoser.

Arbetet pågår och uppdateras fortfarande.
En färsk enkät från Karolinska institutet visar att nära hälften av de tillfrågade läkarna ännu inte använder sig av Socialstyrelsens riktlinjer. Av dem som använde riktlinjerna tyckte drygt var tredje att de hade problem med dem.


(Källa: DN)


//Zkrivaren



Av Zkrivaren - 23 maj 2009 23:57

JO-anmälningarna mot Försäkringskassan har ökat med 80 procent i år jämfört med i fjol. Yvonne Dafgård är en av anmälarna. Hon har väntat i veckor på sin utlandspension.

Senast den 24 april skulle Yvonne Dafgårds pension ha kommit in på hennes konto i Kanada. I fredags lyste den ännu med sin frånvaro – över en månad försenad trots flera påstötningar hos Försäkringskassan.

– Förra året var pensionen försenad i tre veckor vid ett tillfälle. Då berodde det på ett nytt datasy­stem. Nu är det tydligen något fel på systemet igen. Min handläggare är förtvivlad och själv vill jag väldigt gärna få mina pengar, säger Yvonne Dafgård, som har tröttnat och JO-anmält Försäkringskassan.

Men hon är inte ensam om att anmäla Försäkringskassan, hon har sällskap av många andra, över 300 personer.
Det är den omorganisation som gjordes förra året som tydligen är orsaken hos de utbrända och utskällda människorna på Försäkringskassan.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/f-kassan-anmals-nar-pengar-drojer-1.872150


Omkring hälften av anmälningarna av Försäkringskassan som når justitieombudsmannen, JO, avskrivs direkt. Bland annat för att de rör Försäkringskassans beslut, vilka JO inte prövar.
JO granskar om någon har blivit felaktigt eller orättvist behandlad av en myndighet eller tjänsteman vid en myndighet inom den statliga eller kommunala sektorn.
Hade det varit tvärtom, att de sjuka hade gjort fel har alla myndigheter inkl JO, tagit alt under lupp och utdelat straff, men Försäkringskassan, som andra myndigheter verkar skyddas av någon anledning. Alla anmälningar borde tas upp!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/jo-granskar-inte-alla-anmalningar-1.872149


//Zkrivaren

Av Zkrivaren - 16 maj 2009 11:29

Försäkringskassan får ta emot fler hon efter det att sjukskrivningarna stramats åt.

Förra året rapporterades 250 hot riktade mot Försäkringskassans personal. Det var rekord, men det lär slås i år. Under enbart årets fyra första månader har 181 hot inrapporterats och 32 av dem har polisanmälts. Det handlar om en faktisk ökning och delvis om en ökad anmälningsbenägenhet.

En tydlig ökning gäller hot där personer säger att de ska skada sig själva eller begå självmord, enligt skyddsombud och annan personal som DN har talat med. Det finns inga jämförelsesiffror eftersom hoten började särredovisas först i augusti i fjol.


Att ökningen om självmordshot ökar är inte konstigt alls när en persons hela tillvaro äventyras av att denne, oförmögen att arbeta, inte kan få sin sjukersättning, utan tvingas förnedra sig själv att kontakta sociala vars budget sprängs många gånger om, och alla får inte heller bidrag därifrån. Vad finns då kvar för den som hamnar där? Självmord!

Men det är inte Försäkringskassans fel enbart. Det är sittande regering och övriga politiker som beslutat att förstöra för alla utom sig själva, därför att en liten klick människor utnyttjar systemet och tar pengar de inte skall ha.

 Politikerna måste ta sitt ansvar och ändra tillbaka reglerna!


Vart tredje av årets 181 inrapporterade hot handlar om att personen ska skada sig själv. Dessa, liksom andra sorters hot, är nästan alltid kopplade till ett negativt besked från Försäkringskassan. Med få undantag handlar det om sjukpenning eller sjukersättning, de områden där reglerna har skärpts ordentligt.

– Under året kommer allt fler personer att få beskedet att de inte är berättigade till sjukpenning eller sjukersättning och vi har en beredskap inför att hoten kommer att öka. Vi får inte vara naiva för hur det ser ut, säger Berit Sjödin.


Att FK:s personal drabbas är inte konstigt, de ska utföra idiotiska uppgifter som de delvis själva står bakom, men som politikerna ställt sig bakom. Vem ger dem rätt att förstöra ett människoliv, en familj, barn?


http://www.dn.se/nyheter/sverige/hoten-okar-mot-f-kassans-personal-1.867503krivaren





Presentation

Omröstning

TV-avgift skall betalas...
 ...via en avgift som nu
 ....reklam
 ...skatt
 ...skatt och reklam

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards